We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Klik hier voor ons Privacy Statement.
JA, IK ACCEPTEER COOKIES

Wat is het advies van Kalo Bagijn (Oprichter BinckBank en Brand New Day) aan startende ondernemers?

Profile, Desmet Studio's Amsterdam | Publicatie: 7 juni 2018
Wie als beginnend ondernemer advies vraagt aan Kalo Bagijn - oprichter van BinckBank en pensioenbank Brand New Day - krijgt te horen dat je een vijand moet zoeken. Wie is Bagijns aartsrivaal? 

‘Voor de propositie van BinckBank in de markt waarin de concurrenten vooral grote, machtige partijen waren, creëerden we een vijand. Intern werkte het goed, omdat we beter en sneller wilden dan de concurrent, extern waren we een alternatief voor grote banken en verzekeraars. Dit zorgde voor een ‘wij tegen zij’ gevoel. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel een product hebben waarmee je kan concurreren. Met Binckbank hebben we een steen in de vijver gegooid door bij beleggingen 99% minder rente te vragen dan bij de gevestigde banken. Er kwam een kat uit de boom reactie, dat ons de kans gaf om te groeien’, aldus Bagijn.
 
Verveling
‘We zijn met BinckBank in een hele korte tijd heel hard gegroeid, zowel in transacties, omzet, resultaat als in mensen. We waren marktleider in Nederland, we hadden onze grootste concurrent overgenomen, actief geworden in België, Frankrijk en Italië. Er was nog weinig eer te halen, het werd meer van hetzelfde en er trad verveling op. We stelden onszelf de vraag: zijn wij op dit moment de juiste personen op de juiste plek?’
 
Brand New Day
Bagijn en Thierry Schaap (medeoprichter BinckBank en Brand New Day) wilden iets nieuws, maar ze wisten niet precies wat. ‘Totdat ik iets hoorde over woekerpolissen. Ik ben me gaan verdiepen in verzekeringen, want ik wist nog niet het verschil tussen een lijfrente en een koopsom. Ik kwam erachter dat zes à zeven miljoen van die polissen zijn verkocht in Nederland en dat mensen torenhogen kosten moesten betalen aan verzekeraars. Ik zag de kans om mensen te helpen, maar natuurlijk ook een interessant businessmodel voor onszelf.’
 
Aanpak
‘We willen altijd break-even draaien. Er wordt zwaar geïnvesteerd, want je kan hierin niet een beetje succesvol zijn. We moeten heel veel volume hebben, om die lage kosten die wij klanten in rekening brengen, goed te maken en daar een winstgevend model van te maken.
We kunnen meer dan tevreden zijn.’ Terugkomend op ‘de vijand’: ‘het is niet alleen maar haat en nijd. Bestuurders van verzekeraars, en van banken in de tijd van Binckbank, zagen er ook wel vaak de lol van in. De soep is niet zo heet dan hij wordt opgediend’, aldus Bagijn.

Kalo Bagijn

Kalo Bagijn Kalo Bagijn startte zijn loopbaan bij IMG Holland. In 2000 richtte hij samen met Thierry Schaap online beleggingsbank BinckBank op. Binck is vooral populair bij particuliere beleggers. In 2004 verkochten ze hun bedrijf aan optiehuis AOT. BinckBank kreeg daarmee een notering aan Euronext Amsterdam. In 2009 verliet Bagijn BinckBank om een nieuw bedrijf op te richten. Samen met Schaap startte hij Brand New Day. Met de online pensioenverzekeraar wilde hij dit keer de markt van de beruchte woekerpolissen opschudden.
Lees meer over Kalo Bagijn .